Meningkatkan Kemahiran NGO & Meningkatkan Kesan Sosial

4

Minggu

24

NGOs

+8

Kemahiran Kelak

Program

Inisiatif NGO Makerthon adalah program penglibatan digital selama 4 minggu di mana 24 NGO yang mengambil bahagian akan berpeluang memperoleh kemahiran baru untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan abad ke-21. Melalui akses kepada sumber dan kepakaran, NGO akan mengembangkan strategi baru untuk kebebasan kewangan untuk meningkatkan dan mengekalkan impak sosial yang diinginkan.
NGO akan diperkenalkan dengan model bisnes perusahaan sosial untuk menanamkan pemikiran keusahawanan dalam perjalanan mereka menjadi lebih lestari dari segi kewangan sehingga mereka akan menjadi kurang bergantung pada sumbangan dan pendapatan berdasarkan pemberian. NGO akan dihubungkan dengan pakar, inovator, dan ruang untuk membantu mereka membuat penyelesaian yang lebih bermakna dan membina rangkaian di sepanjang jalan untuk saling membantu.

Objektif

Untuk memperkasakan NGO tempatan dengan pengetahuan mengenai STIE (Sains, Teknologi, Inovasi & Kejuruteraan) untuk membuat inovasi penyelesaian masa depan.

Untuk mengenal pasti pelbagai pemain dalam ekosistem dan membina jambatan antara pembuat perubahan dan masyarakat yang memerlukan.

Untuk membina sistem sokongan berterusan untuk komuniti PPR dan memastikan idea dan pelaksanaan Penyelesaian STIE yang cekap dan berkesan.

Untuk membina platform digital bagi mengenal pasti semua NGO di komuniti PPR yang berbeza, untuk mengenal pasti penyelesaian terbaik yang berfungsi, dan mengambil penyelesaian tersebut dan menghubungkannya ke platform digital InnoMap YIM

Menyelesaikan Cabaran Komuniti

NGO akan diberi akses ke mesin dan teknologi abad ke-21, kemahiran digital dan rangkaian kepakaran untuk membuat dan melaksanakan penyelesaian untuk menangani cabaran masyarakat

Kriteria

Mempunyai NGO yang ditubuhkan dan aktif di Malaysia.

Mempunyai sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman bekerja dan memberi impak kepada masyarakat di Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan Terengganu.

Memenuhi syarat dua ahli pasukan dari organisasi anda untuk mengambil bahagian dalam Makerthon.

Mampu mengambil bahagian dalam latihan maya selama 4 minggu, dan tersedia untuk Makerthon fizikal selama 2 hari di Ruang Reka pada bulan Mac.

Warganegara Malaysia. (3 projek perintis kami, dilaksanakan di Negeri Sembilan, Terengganu & Kuala Lumpur)

Fikiran terbuka dan bersedia belajar untuk meningkatkan kesan sosial!

Komited untuk berkongsi karya dan impak anda pada platform NGO@Makerthon

Kerjasama

Modul

Soalan Lazim

Apakah program NGO@Makerthon?
expand_more
Program NGO@Makerthon memberikan pengalaman transformatif yang bertujuan untuk memperkasakan NGO tempatan dengan pemikiran digital dan keusahawanan. Inisiatif NGO Makerthon adalah program penglibatan digital selama 4 minggu di mana 24 NGO yang mengambil bahagian akan berpeluang memperoleh kemahiran baru untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan abad ke-21. Melalui akses kepada sumber dan kepakaran, NGO akan mengembangkan strategi baru untuk kebebasan kewangan untuk meningkatkan dan mengekalkan impak sosial yang diinginkan.

NGO akan diperkenalkan dengan model bisnes perusahaan sosial untuk menanamkan pemikiran keusahawanan dalam perjalanan mereka menjadi lebih lestari dari segi kewangan sehingga mereka akan menjadi kurang bergantung pada sumbangan dan pendapatan berdasarkan pemberian. NGO akan dihubungkan dengan pakar, inovator, dan ruang untuk membantu mereka membuat penyelesaian yang lebih bermakna dan membina rangkaian di sepanjang jalan untuk saling membantu.
Program ini dijalankan secara maya atau fizikal?
expand_more
Program maya selama 4 minggu dan memerlukan latihan fizikal selama 2 hari di Ruang Reka.
Mengapa perlu NGO saya mengambil bahagian dalam program ini?
expand_more
Program ini akan membantu memperkuat struktur dalaman anda untuk mencapai impak yang lebih besar, akses ke sumber yang tidak terhad untuk menyelesaikan cabaran masyarakat, tingkatkan pasukan anda dengan pelbagai strategi digital untuk bekerja dengan lebih baik, cari penyelesaian inovatif untuk mewujudkan kesan sosial dan mencapai kelestarian kewangan.
Program ini terdiri dari apa?
expand_more
Kemahiran STIE: Melatih dan menyediakan NGO dengan kemahiran STIE, untuk menyelesaikan masalah komuniti PPR dengan lebih baik (contoh: Pemikiran Reka Bentuk, Literasi Komputer, AI, & Pengekodan Reka Bentuk 3D)

Kemahiran Keusahawanan: Melatih dan menyediakan NGO dengan kemahiran keusahawanan dan pemikiran. Untuk memastikan NGO mencapai kelestarian kewangan yang lebih baik, dan memasukkan komponen Perniagaan Inklusif.

Inovasi YIM - HIP6 Hibah Penerima Hubungan: Menghubungkan NGO dengan 108 Inovasi YIM yang ada, yang dapat ditingkatkan melalui projek komuniti perintis. Justeru, meningkatkan skala dan kesan yang dibuat.
Berapa lama saya perlu menyertai program ini?
expand_more
Program ini memerlukan komitmen tentatif anda:
Program Latihan Maya selama 4 minggu
• Sesi pra-rakaman selama 1 jam dan perbincangan webinar interaktif (1 sesi seminggu)
• Wawancara webinar interaktif selama 1 jam dengan penyedia penyelesaian HIP6 (1 sesi seminggu)
• 1 hari waktu pejabat dalam seminggu untuk peserta mendekati pelatih dengan soalan

Sesi latihan fizikal selama 2 hari di Ruang Reka

Sumber apa yang saya perlukan untuk menghadiri bengkel program ini?
expand_more
Akaun Zoom dan sambungan internet yang baik.
Saya tidak tinggal di dekat ruang Ruang Reka (untuk program fizikal 2 hari), masih bolehkah saya sertai?
expand_more
Ya. Selagi anda dapat mengikuti program fizikal 2 hari di Ruang Reka.
Berapakah bilangan ahli pasukan yang dibenarkan untuk mengambil bahagian dari 1 organisasi?
expand_more
TBC
Bagaimana saya hendak memohon?
expand_more
Klik di sini dan isi borang permohonan.
Adakah terdapat yuran permohonan?
expand_more
Tidak, tidak ada bayaran permohonan. Ia adalah percuma! Mohon sekarang!
Bilakah saya boleh memohon?
expand_more
Pendaftaran dibuka untuk NGO sehingga 25 Januari 2021